De smaak van je rijst maakt of kraakt je sushi. Rijst is één van de belangrijkste ingrediënten van je sushi. Naast het gebruik van het juiste soort rijst, en het perfect koken van je sushirijst. Is het op smaak brengen van de sushi rijst een belangrijke stap in het proces van sushi maken. Voor het op smaak brengen van sushirijst gebruik je sushi vinegar. Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen sushi vinegar en rice vinegar? En wanneer gebruik ik wat?

Sushi vinegar = kant en klare sushi azijn:
Je kunt je sushi op smaak brengen met kant en klare sushi seasoning ook wel sushi vinegar genoemd. Dit betreft een kant en klare kruidenmix van rijstazijn, suiker en zout. Met otafuku sushi su (kant en klare sushi vinegar) voeg je snel en eenvoudig een heerlijk smaak toe! Otafuku is van hoge kwaliteit en direct te gebruiken, gemaakt op basis van Japanse rijstazijn en suiker.
Per 500 gram gekookte rijst is circa 100 ml aan te bevelen. Natuurlijk kan je tijdens het mengproces naar wens meer of minder sushi su aan de rijst toevoegen. (Proef de rijst tijdens het mengproces en voeg desgewenst naar eigen smaak meer sushi vinegar toe.)

Rice vinegar + suiker + zout = Sushi vinegar:  
Een andere manier om je rijst op smaak te brengen is door zelf sushi vinegar te maken. Dit doe je door rice vinegar, suiker en zout te mengen en vervolgens in een pannetje te verhitten zodat de zout en suiker oplossen. Een goede verhouding die vaker toegepast wordt is 60ml rice vinegar + 60gram suiker en 10 gram zout. (verhouding rijstazijn, suiker zijn in dit voorbeeld dus 6:6:1) Natuurlijk kan je deze verhouding naar eigen smaak en hoeveelheid aanpassen.

Optioneel: Voor nog meer smaak aan je sushi vinegar kan je een stukje kombu (kelp) of Mirin (is zoete rijstwijn) toevoegen. Giet de zelfgemaakte sushi vinegar (incl stukje kombu) in een beker/kom en laat voor gebruik afkoelen tot kamertemperatuur.

Tips bij het op smaak brengen van de sushirijst:

  • Voor het op smaak brengen van sushi rijst, gebruik je sushi vinegar. (Deze kan je kant en klaar kopen of zelf maken).
  • Sushi vinegar kan je zelf maken met rice vinegar + suiker + zout.
  • Sushi vinegar voeg je toe aan de warme/hete sushi rijst! Laat vervolgens de sushirijst altijd afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Het sushi vinegar mengsel sprenkel je over de warme/hete rijst. Schep tijdens het mengen de rijst om en maak met je rijst lepel een snijdende beweging door de rijst hierdoor zorg je ervoor dat de rijstkorrels in tact blijven gedurende het mengproces.
  • Beperk het mengproces tot circa 1 max 2min.
  • Is de smaak van de sushi rijst erg sterk tijdens het toevoegen van de sushi vinegar? Bedenk dat de smaak naar mate de rijst afkoelt ook wat afvlakt.
  • Zelf sushi vinegar maken? kijk dan ook eens naar rice vinegar van het merk Mizikan.
  • Wist je dat je sushi vinegar ook prima kan gebruiken als inlegvocht voor groenten (bijvoorbeeld komkommer).

Benodigdheden:

Deel deze pagina, Kies je platform!

Altijd al zelf jouw lekkerste sushi rol willen maken maar weet je niet waar je moet beginnen?

Op zoek naar leuke sushi cadeaus?

You can’t buy happiness, but you can make SUSHI! :)