Sushi kan je wel zeggen is het meest bekende gerecht uit de Japanse keuken. Een overheerlijk combinatie gerecht van gezuurde rijst, (meshi)  met (vis, groenten, vlees of zelfs fruit) heerlijke ingrediënten in een vel zeewier (geroosterd nori) gerold. Sushi kennen we in verschillende soorten:

“De meest populaire soort in Japan en Europa is de Nigiri sushi”.

Nigiri is een bolletje van sushi rijst (ovaalvorm) met daar bovenop een stukje vis (tonijn,  zalm of paling) Je komt deze Nigiri ook tegen met andere toppings als bijvoorbeeld japanse omelet (tamago) of avocado.

Maki (Hosomaki) is de meest bekende vorm van sushi. Deze heeft de traditionele gerolde vorm (vierkant- Japans) of rond (Westers) , met aan de buitenzijde een vel nori/ zeewier. Aan de binnenzijde de sushi rijst met één ingrediënt naar keuze. De rol is wat kleiner en bevat vaak maar 1 ingrediënt. (traditionele Japanse sushi).

Uramaki (binnenstebuiten /inside out) Dit is een rol met aan de buitenzijde de sushi rijst en aan de binnenzijde de nori. Deze rol is vaak wat groter en bevat meerdere ingrediënten. Ook wordt deze rol vaak voorzien van een lekkere topping als bijvoorbeeld viseitjes (tobiko) , avocado, zalm en tonijn, sesamzaadjes, gebakken uitjes, etc etc.

Temaki (handroll) Deze soort wordt ook  wel“ handroll” genoemd. Temaki is een stuk groter dan een Nigiri of Maki en bestaat uit nori met rijst dat in een puntzakje is gerold. Dit wordt gevuld met bijvoorbeeld komkommer, avocado en een vissoort zoals zalm, tonijn of krab.

Gunkan sushi is een minder bekende vorm, maar zeker niet minder lekker. De sushirijst wordt gekneden in een bootvorm. Hieromheen zit een hoge reep nori, die boven de rijst uitkomt. De ruimte die overblijft wordt gevuld met een heerlijke topping als zalmtartaar, viseitjes of mais.

Chirashi een heerlijke bowl van sushi rijst met als topping vis en zeewier (Wakame= een zeewier).

Sashimi is gesneden plakjes rauwe vis, meestal zalm of tonijn.

Deel deze pagina, Kies je platform!

Altijd al zelf jouw lekkerste sushi rol willen maken maar weet je niet waar je moet beginnen?

Op zoek naar leuke sushi cadeaus?

You can’t buy happiness, but you can make SUSHI! :)