• Oorsprong en ontstaan; De oorsprong van sushi ligt in de conservering van vis. Om de houdbaarheid van de gevangen vis te vergroten werd de vis tijdens vervoer naar het vaste land gezouten en in gekookte rijst gerold. Dit was een bekende methode om vis en andere voedselwaren langer houdbaar te maken. De rijst werd later weggegooid en de vis opgegeten. Vanuit Zuidoost Azië verspreidde deze conserveringsmethode zich via China naar Japan en later werd hier de rijst niet meer weggegooid maar samen met de vis opgegeten. Zo ontstond de eerste vorm van sushi.
  • Traditioneel Japanse sushi is de sushi met één gerecht hierbij zit de nori aan de buitenkant. De Europese sushi daarentegen wordt vaak binnenstebuiten gerold. De nori zit dan aan de binnenkant en de sushi-rijst aan de buitenkant.
  • De traditionele Japanse sushi (moet) wordt  slechts in één hap gegeten.
  • Een sushirol wordt in Japan meestal in zes kleine stukjes gesneden. De Westerse sushi rol is een beetje dik en vol en de rol kan 8 of meer stukken produceren, vaak kan je deze sushi stukjes niet in één hap opeten.
  • Traditionele sushi kenmerkt zich door eenvoud en is gericht op de vis. De Westerse sushi bevat vaak meerdere ingrediënten en veel sauzen en garnituur.
  • In Japan eten ze vaak sushi met de handen, natuurlijk kan je eetstokjes gebruiken om van je sushi te genieten.
  • Aanbevolen wordt gember schijfjes tussen de porties eten. Na het nuttigen van een sushi kan met gember de smaak neutraal gemaakt worden, voordat de volgende sushi gegeten wordt.
  • Als je de sushi in de sojasaus wilt dopen, dompel je enkel het visgedeelte van de sushi onder. Je zou de rijst nooit in de sojasaus moeten dopen, omdat het gekruid is met azijn. Bovendien breekt de rijst eerder wanneer het de saus absorbeert. Als de sushi wordt geserveerd naast een saus, zoals pittige mayonaise of unagi-saus, dan heb je de sojasaus niet nodig.
  • Stop de sushi in je mond, met de viskant naar beneden. Zo proef je de volle smaak van de vis het beste.
  • In een traditionele Japanse maaltijd is sashimi de eerste gang. In tegenstelling tot de maki sushi eet je sashimi altijd met stokjes.
  • In Nederland zijn we ronde maki’s gewend, maar in Japan zijn vierkante maki’s gangbaar.

Deel deze pagina, Kies je platform!

Altijd al zelf jouw lekkerste sushi rol willen maken maar weet je niet waar je moet beginnen?
-> Naar de actie!

Op zoek naar leuke sushi cadeaus?
-> Bekijk de deals

You can’t buy happiness, but you can make SUSHI! :)